Parhaat äänentoistojärjestelmät pelaamiseen

Nykyaikaisten PC- ja konsolipelien budjetit lasketaan tänä päivänä miljoonissa satojen tuhansien dollarien sijaan. Varsinaisen ohjelmoinnin, motion trackingin ja visuaalisen toteutuksen lisäksi äänitehosteisiin ja musiikkiin panostetaan suuria summia. Miksi siis pelikokemusta pitäisi nauttia volyymit minimissään kehnoista, sisäänrakennetuista TV-kaiuttimista? Kyseessä on kuitenkin isosta osasta pelinautintoa, joka tukee pelikokemusta ja sisältöä moniulotteisesti.

Pelien äänituotannon prosessi on käytännössä samanlainen kuin pitkissä elokuvissa. Parhaat ääninäyttelijät ovat haluttua tavaraa uskottavien välidialogien luomiseksi. Vuoropuheluiden lisäksi pelien äänimaisema koostuu erilaisista foley-tehosteista ja suuren budjetin pelien kohdalla jopa aidon sinfoniaorkesterin säveltämistä kappaleista.

Nauti äänitehosteista

Moniulotteiseen audiopalettiin liittyy olennaisesti myös miksaus. Niin sanotusta ”eurooppalaisesta miksauksesta” puhutaan silloin, kun viisikanavaisen Dolby Surround -äänen keskikanavalta ajetaan yksinomaan kaikki vuoropuhelu. Meni ehkä hieman hifistelyn puolelle, joten jos äskeinen lause meni yli hilseen, ei huolta.

Äänimaailman kokemiseen vaikuttaa kuitenkin suuresti se, millä laitteilla kuuntelee. Hyvät kuulokkeet ovat aina parempi vaihtoehto verrattuna televisioiden omiin kaiuttimiin, jotka antavat usein aika lattean soundin. Kuulokkeiden huono puoli on taas se, että niiden kautta ei voi tuntea syvien bassotaajuuksien fyysistä olemusta. Kukapa ei olisi ollut joskus elämänsä aikana keikalla, jossa bassokitaran jyminä tuntuu sisuskaluissa asti.

Mieti, mikä miellyttää itseäsi

Audiosisällöistä nauttiminen on siinä mielessä erikoinen asia, että niihin liittyvissä kysymyksissä ja väittelyissä harvoin on vain yhtä oikeaa totuutta. Jos äänentuotanto olisi yksiselitteisempää, eivätkö kaikki hitit Spotifyssa kuulostaisi hyvin samankaltaisilta? Isojenkin artistien soundeissa on hyvin paljon eroavaisuuksia ja ne johtuvat juuri erilaisista mieltymyksistä.

Vaikka yllä oleva esimerkki koski äänisisältöjä tuottavia tahoja, samat periaatteet pätevät myös kuluttajan näkökulmassa. Eri kaiutinvalmistajat painottavat erilaisia seikkoja tuotteissaan. Toisen valmistajan diskantit voivat erottua kirkkaammin kuin toisen, kun taas jonkun toisen firman kotiteatterijärjestelmän vahvistin on markkinoiden huipputasoa. Kaiuttimien määrä ja kuuntelutilan suuruus ovat myös ratkaisevassa asemassa äänentoistojärjestelmää hankittaessa.

Ennen ostoksille säntäämistä mieti siis ainakin seuraavia asioita:

  • Käytänkö äänentoistojärjestelmää myös musiikin kuunteluun ja elokuvien katseluun?
  • Onko äänien selkeä erottuvuus kumeaa bassonjytkettä tärkeämpää?
  • Minkä kokoinen audiojärjestelmä tilaan mahtuu: 3.1, 5.1 vai jopa 10.1?

Parhaat äänentoistojärjestelmävalmistajat 2017

Moni valmistaja tarjoaa nykyään soundbarilla varustettuja, keveitä ”kotiteatterijärjestelmiä”, jotka eivät kuitenkaan kykene toistamaan Surround-ääntä monipistejärjestelmien tapaan. Sony, Philips, LG ja Samsung ovat hintahaitarin alapäässä puhuttaessa laadukkaista valmistajista.

Kunnon Hi-Fi-kokemukseen silti pääsee vasta, kun kukkaron nyörejä avaa hieman leveämmälle. Bose, Genelec ja Harman Kardon edustavat high-end -ääripäätä kuluttajamarkkinoilla. Samat merkit ovat myös monien ammattilaisten käytössä, kun materiaalia halutaan koekuunnella ”tavallisista kaiuttimista”.