Nämä audiojärjestelmät tarvitset kotiisi

Musiikki, äänikirjat, radio ja monet muut audiosisällöt ovat alati läsnä ihmisten elämässä – toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Äänisisällöstä huolimatta kuuntelunautintoon vaikuttaa erittäin suuresti käytettävä laitteisto. Vaikka kotoa löytyisikin tuhansien eurojen arvoinen kotiteatterijärjestelmä, ei se ole aina paras vaihtoehto musiikin tai muun audion kuunteluun.
Sen sijaan, että panostaa suuria summia yhteen tiettyyn audiojärjestelmään, kannattaa miettiä, voiko sijoitusta hajauttaa useampaan erilaiseen audiolaitteeseen.

Kotiteatteri

Kotiteatterit ovat monikäyttöisiä ja katselu- ja kuuntelunautintoa todella paljon lisääviä arjen mukavuuksia. Elokuvien katseleminen kotona saa aivan uutta merkitystä, kun äänimaiseman voi kokea juuri siten, miten jälkituotantoyhtiö on sen tarkoittanut. Dolby Surround on taatusti tuttu tavaramerkki leffahifistelijöille, mutta niille, keille termi on vieraampi, se tarkoittaa Dolby Laboratoriesin kehittämää audiokompressointitapaa.

Dolby Surroundin ansiosta elokuvien ääniraita voidaan jakaa eri kanaville. Päähenkilön ohi ajavan auton kiihdytysääni voi esimerkiksi alkaa vasemmasta kaiuttimesta ja kiertää oikeanpuoleiseen kaiuttimeen samalla, kun kuvassa näytetään ohi kiitävää autoa menemässä samaan suuntaan äänen kanssa. Kotiteatterit vähentävät jatkuvaa äänenvoimakkuuden säätämistä, sillä yhden kaiuttimen sijasta audiosisältö ajetaan useasta lähteestä ulos. Tällöin äänisisällöt eivät niin helposti sotkeudu keskenään.

Kuulokkeet

Oletetaan, että olet nyt ostanut unelmiesi kotiteatterijärjestelmän kotiisi. Leffoja voisi katsella kristallinkirkkaan äänentoiston ansiosta vaikka päivätolkulla ilman, että korvissa soi. Ja jos nyt kyseessä ei ole mikään kirpputorilta hommattu 90-luvun malli, todennäköisesti voit kuunnella samaisista kaiuttimista myös lempibiisejäsi läppärin tai puhelimen kautta.

Mutta sitten päätätkin lähteä kävelylle. Aiot toki kuunnella suosikkikappaleitasi lenkin ohella, joten nappaat puhelimesi mukana tulleet nappikuulokkeet mukaasi. Yhtäkkiä tuntuu siltä kuin musiikista olisi siivutettu palasia pois, aivan kuin jotain puuttuisi audiosisällöstä. Jos olet tähän asti pitänyt audiohifistelyä turhana rahareikänä, viimeistään tässä vaiheessa ymmärrät, että laitteissa on eroja.

Panostamalla kuulokkeisiin varmistat, että audiokokemuksesi on yhtä korkeatasoiset myös ulkona liikkuessasikin. Kuulokkeissa on suuria eroja äänen eristävyyden, tuettujen äänitaajuuksien ja korville istuvuuden osalta, joten eri ominaisuuksia kannattaa vertailla huolellisesti.

Matkakaiutin

Matkakaiuttimet ovat tämän päivän trendi. Mukana kulkevat, pienikokoiset kaiuttimet mahdollistavat musiikin kuuntelun nopeasti ja näppärästi vaikkapa puistoissa tai työpaikalla. Ne ovat nopeakäyttöisiä ja kokonsa vuoksi niiden tuottamasta äänestä voi nauttia hyvinkin paikallisesti. Jos siis taloudessa on pieniä lapsia tai et halua herättää puolisoasi musiikinkuuntelullasi aamupuuron keittämisen ohella, ota matkakaiutin käyttöön ja nauti biiseistä itseksesi.