Kaikkea äänestä ja tekniikasta Semysound.comista

Tervetuloa semysound.comiin! Täältä löydät kaikki kiinnostavimmat ja tuoreimmat uutiset audio- ja tapahtumatekniikan saralta sekä muita hyödyllisiä artikkeleita kaikille äänentoiston ja valotekniikan ammattilaisille.

Kuten tiedämme, tekniikka kehittyy jatkuvasti myös AV-alalla. Vaikka käytössä olisi kaikki tuoreimmat laitteistot, softat, valopöydät ja PA:t, vain ammattitaitoinen teknikko saa mistä tahansa set-upista kaiken hyödyn irti. Ei siis kannata tuijottaa liikaa valmistus- tai käyttövuosia, vaan kannattaa eritoten kiinnittää huomiota käytettävyyteen ja siihen, sopiiko tietty laitteisto tai kaiutin tai valoelementti omaan aiempaan kalustoon ja käytössä olevaan tilaan.

Kuluttajille

AV-tekniikasta puhuttaessa tulee erottaa kuluttajamarkkinat ja ammattilaisille suunnatut kalustot. Tavalliselle kaduntallaajalle valo- ja äänitekniikka näyttäytyy ehkä kotiteatterijärjestelmän muodossa tai tarkoin suunniteltuna erikoisvalaistuksena vaikkapa miesluolassa. Todella komeasti toteutettuja karaokejärjestelmiä spottivaloineen tulee myös vastaan silloin tällöin, mutta juurikin perustason äänentoistoratkaisut ovat ehdottomasti suurin audiotekniikan osa-alue kuluttajamarkkinoilla.

Tarjontaa TV-kaiuttimista ja kotiteatterijärjestelmistä löytyy laajalta skaalalta, mutta halvalla ei saa hyvää. Hinnan suhde laatuun korostuu erityisesti, kun puhutaan paljon herkkiä komponentteja ja liikkuvia elementtejä sisältävistä elektroniikkatuotteista. Toki muutamalla satasellakin ihan kelvollisen kotiteatterin itselleen voi hankkia, mutta kovaa käyttöä se tuskin tulee montaa vuotta kestämään.

Mitä enemmän rahaa on valmis satsaamaan, sitä parempia ominaisuuksia laitteiltaan saa; laajemman taajuusskaalan, tehokkaamman kompressoinnin, paremmat miksausominaisuudet ja niin edelleen.

Ammattilaisille

Ääni- ja valotekniikan ammattilaisten piirissä monet merkit ja mallit ovat ’de facto’ -valintoja isoissa ja tärkeissä tuotannoissa. Esimerkiksi ChamSysin valopöydät ja Macin Wash-lamput, eli ”pesurit” löytyvät monen valomiehen vakiokalustosta. PA-systeemit (public address, eli yleisölle tarkoitettu äänentoisto) ja monitorikaiuttimet jakavat taas enemmän mielipiteitä, kun äänen eri nyanssien mieltymykset vaihtelevat miksaajittain.

Olipa käytössä mitkä tahansa laitteet, ammattimaisessa AV-tuotannossa tulee aina pitää huolta sähkön riittävyydestä ja sähköturvallisuudesta. Voimavirtakaapelia väärin käsiteltäessä seuraukset voivat olla kohtalokkaat ja jännite on suuri monissa laitteissa.